Whiskyblog

Bezoek distilleerderij Horstman

Geplaatst: 1-10-2021

Na een aantal proeverijen te hebben verzorgd in 2021, stond er eindelijk weer een ‘tour and tasting’ op het programma!

En door de inmiddels welbekende maatregelen niet in Schotland, maar in ons eigen Nederland. En dan ook nog eens in mijn eigen regio Twente!

Op uitnodiging van één van de reisgenoten, gingen we richting Losser om een kijkje te nemen bij Horstman. Alwaar we vrolijk en vriendelijk ontvangen worden door Johan zelf. We lopen achter hem aan naar binnen en komen gelijk in het proeflokaal. De glazen en flessen staan al klaar! Zoals het er naar uitziet proeven we vanavond 4 whisky’s uut Losser.

De eerste dram, de graanwhisky, wordt gelijk ingeschonken, zodat Johan nog even iemand anders te woord kon staan. Na een korte inleiding gaan we dan de distilleerderij in. Verdeeld over twee gebouwen vindt het gehele proces, vanaf het mashen, plaats. Het mouten en schroten vinden elders plaats. Vol passie en trots vertelt Johan ons over hoe hij zijn whisky maakt. Voor alle processen die hier plaatsvinden, is er apparatuur die speciaal voor Horstman zijn ontwikkeld. Na een kijkje in het warehouse, dat tevens ook de bottelarij is, gaan we terug naar het proeflokaal. De tweede dram is de single malt welke 12 jaar oud is. Johan licht toe hoe het kan dat hij een whisky van deze leeftijd uit kan brengen, terwijl de distilleerderij pas sinds het begin van het vorige decennium een stookvergunning heeft. En via mooie anekdotes en informatie komen we bij de derde dram. En dat is er niet zomaar één! Het is volgens Johan de oudste Nederlandse whisky, genoemd Moonshine. Een prachtige dram van maar liefst 25 jaar oud.

De vierde en, volgens planning, de laatste dram is de herfstspirit. Een whisky gemaakt vanuit de Grolsch herfstbok. Johan legt uit dat hij een manier heeft gevonden om de herfstbok zodanig te distilleren dat er geen hop meer in de spirit zit (en dus toch whisky mag heten). De rijke smaak van de herfstbok komt goed naar voren en deze dram lijkt dan ook een mooi eind van de tasting.

Maar niets is wat het lijkt! We krijgen nog op eigen verzoek de bourbon te proeven, waarbij Johan gelijk opmerkt dat hij dit nooit meer gaat maken. Geen verkeerde beslissing van hem 😉; plots staat Johan op en schenkt ons blind nog een glaasje in…. het is de Beek premium Dutch blend, waar Horstman ook deel vanuit maakt.

Met het verschijnen van onze taxi komt er ook een eind aan deze avond, of toch niet. Eén van ons koopt nog een fles 20-jarige single malt. En gelukkig voor ons staat deze ook open in de kast….

Een zeer geslaagde avond die zeker het Schotlandgevoel weer even heeft opgehaald. Maar ik hoop toch echt van harte dat ik volgend jaar april voet op Islay mag zetten.

De foto's van dit bezoek zie je hier.