Whiskyblog

Islay juli 2022

Geplaatst: 25-7-2022

Islay (juli 2022)

Het is donderdagmorgen kwart voor zes als de wekker afgaat. Vandaag gaan we naar Islay!
De donderdag staat in het teken van reizen. Met de trein naar Schiphol, vliegen naar Glasgow, met de auto naar Kennygraic, met de boot naar Port Ellen en tenslotte nog een stukje met de auto naar de B&B. Om rond 21.00 uur op de plaats van bestemming te zijn.
Gelukkig was er onderweg genoeg te bekijken. De autorit vanaf Glasgow naar de veerboot ging over prachtige wegen, met nog mooiere vergezichten. Vanaf de veerboot doemen op een gegeven moment de distilleerderijen op als paddestoelen: Ardbeg, Lagavulin, Laphroaigh en Port Ellen.
Natuurlijk direct even een kijkje genomen bij de bouw van de nieuwe Port Ellen distilleerderij.
En rond de klok van negen rijden we de parkeerplaats op bij de B&B. En na een klein slaapmutsje, snel naar bed.

De vrijdag begint met een stevig ontbijt. Het programma van vandaag is goed gevuld! Vlak na vertrek bij de B&B zetten we de auto al in de berm om te bewonderen waar Islay bekend om staat: turf! Vele blokken zijn uitgestoken en liggen te drogen om gebruikt te worden in de kiln. Aansluitend rijden we naar de Laphroigh distilleerderij, waar we zomaar ook even een kijkje mogen nemen in het warehouse. De rest van de distilleerderij ligt in ‘silent season’, oftewel groot onderhoud. De volgende stop is bij het Kildaton Cross, het grootste overgebleven Christelijke kruis uit de tijd van de kruisvaarders.
En dan, de eerste tour en tasting van de reis! Deze vindt plaats bij Lagavulin. Onze tourguide is nieuw en wij zijn de eerste groep die ze zelfstandig rondleidt (en dat heeft ze meer dan prima gedaan). Na de tasting op naar Ardbeg om te lunchen. Om snel weer verder te rijden naar Bunnahabhain voor de ‘Warehouse 9 tasting’. Ook hier is het ‘silent season’ en Forsyths is druk aan het werk om de stills te vervangen. Tijdens de tasting wordt er rechtstreeks uit het vat getapt, een bijzondere ervaring.
Door naar de jongste distilleerderij van het eiland: Ardnahoe. Deze is opgericht in 2018, maar het is (helaas) nog wachten op de eerste single malt die ze gaan uitbrengen. De volgende stop is bij Caol Ila, waar de werklieden ook druk in de weer zijn. Hier wordt een geheel nieuw bezoekerscentrum ingericht.
En als laatste een korte stop bij Bowmore, die ligt toch op loopafstand van ons restaurant (Peatzeria). Met een gevulde maag nog even over het strand en dan moe maar zeer voldaan terug naar de B&B. Wederom samen nog een slaapmutsje om daarna te gaan slapen om ook morgen weer op pad te kunnen.

Op zaterdag gaat de wekker weer mooi op tijd. Na het ontbijt rijden we eerst naar Finlaggan Castle, waar vroeger de Lords of the Isles gevestigd waren. Ook een stop gemaakt bij Scarrabus, een boerderij met een verleden die nog steeds in gebruik is.
De eerste ‘echte’ stop is bij Bruichladdich. Helaas zijn ook zij in silent season, dus we kregen een, meer dan prima, virtuele tour, maar wel een echte tasting.
Door naar Kilchoman voor de lunch en aansluitend een tour en tasting, waarbij de moutvloer en de nablazende kiln (gisteren gebruikt) wel een bijzondere ervaring waren. De typische Schotse regen was weer verdwenen en dus een bezoek aan Machir Bay en het militaire kerkhof van Kilchoman. Diner was weer in de plaats Bowmore, hoewel ik eerst bij het hotel-restaurant in Bridgend stond.
En ook vanavond weer een slaapmutsje in de vorm van de Bunnahabhain 12y, maar ook een glaasje Barrel Aged Whisky Sour (op vaten van Bruichladdich).

De laatste dag begint vroeg, de veerboot vertrekt namelijk al op tijd. Na de overtocht volgt de autorit naar Auchentoshan. Helaas is er geen mogelijkheid om een rondleiding te doen, maar de tastingroom is wel geopend. Enige wat dan nog rest is het aftanken van de auto en deze inleveren. Na een diner op het vliegveld vertrekt onze vlucht op schema en om kwart over tien landen we weer op Nederlandse bodem. We nemen afscheid op de plek waar deze reis ook begon. Mijn taxi staat al klaar en om 01.00 uur ben ik dan weer thuis en komt deze prachtige reis weer ten einde.

 

Klik hier om de foto's van deze reis te zien.