Whiskyblog

Speyside april 2023

Geplaatst: 16-4-2023

Het is nu donderdagochtend 3.20 uur. De wekker ging 20 minuten geleden, want de eerste whiskyreis voor 2023 gaat beginnen. Vanwege de vluchttijden en de onregelmatigheden van het OV, ga ik voor het eerst met de eigen auto richting Schiphol.

Na een zorgeloos ritje van 161 kilometer, parkeer ik mijn auto op P3 van Schiphol. Met een volle pendelbus naar de vertrekhal, waar ik de medereizigers zal gaan ontmoeten. Jouke is ook aanwezig, hij gaat met een groepje naar Islay. Om 6.00 uur is de groep compleet en gaan we richting vertrekhal, security, douane en koffie. En iets over 8 begint het vliegtuig te rollen en binnen een mum van tijd hangen we in de lucht.

En rond de klok van 8.45 landen we veilig in Glasgow. Het ophalen van de huurauto verliep voorspoedig en al gauw rijd ik richting het noorden. Na een korte aanpassing van de planning, komen we aan bij Blair Athol. Ik heb geluk en kan nog mee op tour. Chris leidt ons op een zeer bekwame en humorvolle wijze door de distilleerderij en het warehouse en dan komt (voor de groep) het leukste: het proeven.

Onderweg naar Dufftown maken we nog een korte tussenstop bij Dalwhinnie en bij de nieuwste distilleerderij van de Speyside: The Cairn. De blik op de gezichten van de medewerkers daar om 16.00 uur als er een busje met 9 Nederlanders de parkeerplaats op komt rijden is veelzeggend. Bij de deur worden we welkom geheten en wordt aangegeven dat ze bijna gaan sluiten en ons dus geen tour of tasting meer aan kunnen bieden. Maar wel krijgen we buiten het achtergrondverhaal van de distilleerderij te horen en mogen we zelfs nog even naar binnen. Daar komen we verder in gesprek en ze bieden aan morgenvroeg een extra tour voor ons te willen inplannen, waar we natuurlijk dankbaar gebruik van maken. Opgetogen rijden we het laatste deel van de rit van vandaag naar Dufftown, waar we overnachten in twee naastliggende B&B's. Ik verblijf in Gowanbrae B&B en ik moet zeggen dat de eerste indruk zeer goed is. 

Het diner hebben we in het restaurant aan de overkant van de straat en met gevulde buiken nemen we nog één dram om moe en voldaan naar de B&B's te gaan. Onder het genot van een kop oploskoffie en de welkomsdram kijk ik nog even TV zoek ik na een dag van ruim 19 uur moe en voldaan mijn bedje op.

 

Na een heerlijke nachtrust van zo'n 9 uur staat dag 2 op ons te wachten. Na een goed Scottish Breakfast gaan we op pad naar het 'extraatje' van deze reis, een tour bij The Cairn. Deze distilleerderij is nog geen jaar in productie en tijdens de tour krijgen we meermaals te horen hoe ze zo 'groen' mogelijk whisky willen produceren. Het is duidelijk dat dit gebouw ontworpen is als distilleerderij die de beleving van de gast hoog in het vaandel heeft. Veel ruimte en goed zicht op alle processen. De tasting vind plaats in een ruimte met een meer dan prachtig uitzicht! Logischerwijs hebben ze nog geen eigen whisky, maar ze hebben blended malts gecreëerd die hun verwachte smaak moet weergeven.

Na deze prachtige tour gaan we op weg naar Strathisla voor een tasting, maar daar werden we vriendelijk doch dwingend weggestuurd. Bij de plaatselijke bakkerij even een lekker broodje gescoord en op weg naar Glenfarclas  een korte stop bij The Cooperage, welke helaas gesloten is vanwege verbouwing. 

Bij Glenfarclas komen we in gesprek over de Family Cask series en als totale verrassing krijg ik een upgrade van mijn driverspack: een sample van een fles uit mijn geboortejaar! Mijn dag kan niet meer stuk! De tour is wederom zeer verzorgd en na de proeverij gaan we voor een wandeltocht naar de Linn Falls. Een prachtige waterval in de buurt van de Aberlour Distillery. En nu we toch in de buurt zijn, even naar binnen bij de shop. Daar krijgen we uitleg over de verbouwing die daar momenteel plaatsvindt. Voor het diner rijden we naar The Highlander Inn, waar de Balmoral Chicken weer fantastisch smaakte! En als afsluiter van de dag, nog een bier en dram bij het Commercial Hotel.

 

Op zaterdag konden we een beetje uitslapen. De eerste tour staat pas gepland om 11.00 uur bij Glenfiddich. Van onze gastheer van de B&B krijg ik een mooie sample mee om later op de dag van te gaan genieten. Hij heeft ook nog wat moois geregeld bij Glenfiddich. Het plan is om een whiskypicknick te houden bij Balvenie Castle. Voordat de motor warm is, draaien we rond half elf het parkeerterrein op. Ondanks dat we te vroeg zijn, kunnen we direct beginnen met de tour. Onze tourguide heeft alle tijd van de wereld en tegen 12.00 uur komen we aan bij de tasting, waar 4 drams op ons staan te wachten. We besluiten om ook te gaan lunchen bij Glenfiddich. Vanwege de rust in de tour & tasting, moeten we het bezoek aan het kasteel laten schieten. Want de tweede tour van vandaag staat gepland bij BenRiach. Zij zijn één van de weinige distilleerderijen die nog zelf mouten, maar helaas is de vloer nu leeg. De tasting was wel uniek, na de drie drams werd er een heuse whiskycocktail gemaakt. Na een korte stop bij Longmorn even inkopen gedaan bij de lokale supermarkt en door naar The Copper Dog voor het diner.

De borrel was vanavond niet in een pub, maar in de woonkamer van de B&B. 

 

En dan is het al weer zondagochtend. Na een stevig ontbijt rijden we om 9.00 uur weer weg uit Dufftown. Van de B&B eigenaar nog een duig meegekregen die bij de Cooperage vervangen is uit een vat dat nu weer spirit of whisky bevat.

Rond 11.45 uur rijden we de parkeerplaats bij Tullibardine op voor de laatste tour & tasting van deze reis. Ook weer een mooie ervaring!

Bij het inleveren van de huurauto zit er helaas 4 liter diesel te weinig in de tank, dus nog even snel weer naar het tankstation. Om de bus, na 510 mijl, schadevrij weer te retouren bij de verhuurder. En na even taxfree te hebben geshopt en een lichte snack vliegen we om 17.00 uur weer richting Schiphol. Rond 19.45 uur landen we daar weer veilig op Nederlandse bodem. En na afscheid te hebben genomen van de medereizigers, stap ik om 20.45 uur weer in mijn eigen auto. En om half uur twaalf rijd ik weer mijn eigen oprit op en is deze reis dan echt ten einde.

Gelukkig hoef ik niet al te lang te wachten op het nieuwe avontuur!

 

Klik hier voor enkele foto's van deze reis