Geplaatst: 5-12-2023
Op zondag 19 november vond de eerste editie van het whiskydiner, een samenwerking met Het Wapen van Vriezenveen, plaats.
Tien zeer enthousiaste deelnemers werden met een kop koffie ontvangen in het café. De rest van de middag werd voortgezet in de bovenzaal, waar de tafel al prachtig gedekt was.
Na een korte introductie over het productieproces van whisky, was het tijd voor het eerste gerecht: Schotse zalmfilet gemarineerd in rode bieten sap met daarbij een North British 13y (Signatory Vintage). De verschillende typen Schotse whisky werden toegelicht en het tweede gerecht was paprikasoep met gegrilde paprika's en zure room met daarbij een Aberfeldy 15y Napa Valley. Een toelichting op de whiskyregio's van Schotland en de opkomst van nieuwe distilleerderijen bracht ons bij het derde gerecht: Beef & Eggs met daarbij een glaasje Bladnoch Liora. Via een zestal personen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van whisky kwamen we bij de Fish & Chips. Bij dit misschien wel meest traditionele Schotse eten werd een Old Ballantruan 10y geschonken. Een uitstapje naar Ierland, en de opkomst van Ierse distilleerderijen, bracht ons bij het vijfde gerecht: Steak & Pie. Deze werd natuurlijk geserveerd met een Irish Whiskey: Waterford Gaia 2.1 Organic. De chefkok kwam nog even een kijkje nemen en na een overweldigend applaus ging hij snel aan de slag voor het toetje. deze bestond uit Sticky toffee pudding met een glaasje The Gauldrons Sherry casks. En met meer dan verwende smaakpupillen kwam deze middag tot een eind.
Het whiskydiner krijgt in 2024 zeker een vervolg!