Whiskyblog

Speyside mei-juni 2024

Geplaatst: 2-6-2024

Het is nu 6.53 uur op de vroege donderdagochtend en ik zit weer in de shuttlebus richting het vliegveld. Hoewel je merkt dat op dit tijdstip wel meer verkeer op de weg is, verliep de autorit zonder problemen.

Ik ben ruim op tijd op Schiphol, dus eerst nog even langs de AH voor een croissant.

En rond 7.30 uur komen de eerste twee medereizigers aan en kort daarna ook de derde. Op naar security en douane, waar we weer soepeltjes doorheen komen. En bij de Amsterdam Breadhouse treffen we de laatste twee medereizigers van deze trip. Na de koffie lopen we naar de gate. En daar komt het bericht dat het vliegtuig een kleine vertraging heeft.

Dus iets later dan gepland, zet ik weer voet op Schotse bodem! We hebben een strakke planning, dus de (relatief) lange rij bij de paspoortcontrole is niet prettig. Maar dan… bij het aanmelden bij de balie van de autoverhuur begint wederom de ellende. De bus die zij voor ons gereserveerd hadden, was vanmorgen niet teruggebracht. De persoon in kwestie had zonder het te laten weten besloten de bus pas rond 16.00 uur terug te brengen. Het geboden alternatief van een 7-persoons Mercedes was geen optie. Dus moest er een busje bij de concurrent geregeld worden. 

Alvast even gebeld met Tomintoul, aangezien we daar nooit meer op tijd kunnen komen. Gelukkig kunnen we daar later op de middag terecht. En dan krijg ik de sleutel van de bus overhandigd en kan de reis beginnen. Precies op tijd komen we aan bij GlenAllachie waar voor twee medereizigers een tour geboekt was. Gelukkig kunnen de andere drie ook aansluiten. En ikzelf ga lekker even wandelen in de omgeving. We komen ongeveer gelijktijdig aan bij de bar, waar mijn medereizigers een prachtige tasting van 4 Cask Strenght whisky’s gepresenteerd krijgen. Helaas zitten we een klein beetje in tijdnood, dus zodra de glazen leeg zijn moeten we ook gaan.

Iets na 15.00 uur komen we aan bij Tomintoul en kunnen we de tour & tasting nog doen. Onze tourguide Steven verzorgt deze met verve voor ons.

Op de weg naar de B&B nog even een snelle stop bij Glenlivet. Helaas zit de bar al dicht, maar de winkel is nog wel open.

Rond half zes komen we aan bij The Gables B&B waar vier medereizigers verblijven. Na even vlug goedendag te hebben gezegd rijd ik met de overige medereiziger naar Dufftown naar Gowanbrea B&B. 

Daar krijg ik ook een telefoontje van het verhuurbedrijf dat de bus nog later terug zal worden gebracht, en dat de switch morgenvroeg zal plaatsvinden.

Het diner vanavond is bij The Gables B&B. Wederom vallen de kookkunsten van Anne Jan en Siebette in de smaak. Natuurlijk moet er ook nog iets genuttigd worden in The Whisky Room. En daarna rijd ik terug naar Dufftown om samen met mijn medereiziger nog een klein afzakkertje te doen in de pub van de Whisky Capital Inn. Om daarna naar de B&B te gaan, waar ik op mijn kamer nog even geniet van het prachtige uitzicht en een slaapmutsje.

 

Iets voor de wekker aan word ik weer wakker. En net voordat ik de douche in wil stappen krijg ik een appje van de autoverhuurder dat ze onderweg is om de bus om te ruilen. En ja hoor, net als ik van mijn ontbijt zit te genieten, komt er een bus voor de B&B rijden. De overdracht ging soepel en al snel kon ik genieten van de rest van mijn ontbijt. 

Nadat we de overige vier medereizigers hebben opgehaald bij The Gables, gaan we naar de eerste stop van vandaag: Speyside Cooperage. Natuurlijk loop ik even mee om de nieuwe machine in werking te zien. 

Aansluitend onderweg naar de tour & tasting een stop bij Glen Grant. En na een “wandeling” door de tuin kunnen we genieten van twee drams. 

En dan de tour & tasting van vandaag: Speyburn. Wederom een top beleving! Zelfs voor een derde keer dit jaar, gaat deze bijzondere tour niet vervelen!

Na een korte stop bij de COOP om de inwendige mens weer even te versterken rijden we naar Ballindalloch. Helaas kunnen we niet in de distilleerderij kijken, maar er kan goed worden geproefd uit de expressies die ze al uitgebracht hebben. De bedoeling was om aansluitend naar Cardhu te rijden voor een flight, maar helaas zit de bar vol. Dus moeten we het doen met een paar proevertjes in de shop. 

We stoppen nog even bij The Craigelachie Bridge en daarna gaan we door naar The Highlander Inn voor, wederom, een overheerlijk diner.

Na het diner breng ik de vier medereizigers naar hun B&B, om daarna terug te rijden naar mijn eigen B&B. Maar gelukkig had Siebette aangeboden om ons even op te halen en zodoende kunnen we met de gehele groep genieten van het grote assortiment whisky’s die The Gables in huis heeft. Topper van de avond was wel de Dallas Dhu 1979!

En na een zeer geslaagde dag, ga ik meer dan tevreden slapen.

 

De derde dag begint natuurlijk weer met een Full Scottish Breakfast. En nadat we de medereizigers hebben opgepikt maken we eerst een culturele stop: Balvenie Castle.

De tour & tasting voor vandaag is bij Glenfiddich. En terwijl de anderen een kijkje nemen in de distilleerderij, ga ik een kop koffie drinken in de lounge. Ik doe nog wat inkopen in de shop en als de medereizigers terug zijn en ook de winkel hebben bezocht gaan we een kijkje nemen bij de twee zusterdistilleerderijen van Glenfiddich: Balvenie en Kininvie. Bij Kininvie maken we nog even een praatje met de stillman.

De lunch hebben we in de vorm van een picknick in Aberlour. Bij Glenfarclas is helaas geen ruimte meer voor een tour, maar we krijgen wel de 10 en 15 jaar oude whisky te proeven. En als extraatje een sample van een vat dat normaliter alleen voor het personeel is. Gelukkig krijg ik daarvan ook een sample mee om thuis te proeven.

Snel door naar Cragganmore in de hoop dat daar nog ruimte is voor een tour. En ja, we hebben geluk! Nog precies 5 plekken zijn beschikbaar. Dus mijn medereizigers gaan mee op tour en ik ga op de binnenplaats heerlijk in het zonnetje zitten, met een glaasje cola (aangezien de koffie mij werd afgeraden 😁). Wel nog even een pin gekocht, aangezien dit de allereerste distilleerderij was die ikzelf in 2019 heb bezocht.

En na een bezoekje aan de ‘penny bridge’ gaan we dineren bij The Mash Tun. Op een klein ongelukje na, waarbij twee glazen bier over een drietal medereizigers terecht kwam, was het weer heerlijk. En terwijl de anderen genieten van een glaasje whisky, rijd ik even naar The Highlander Inn om een verrassingsbezoekje te brengen aan Henk, de voorzitter van de Usquebaugh Society.

Bij The Gables nog even één dram en dan terug naar Gowanbrea. Waar we samen met Steve een aantal heerlijke whisky’s proeven.

 

Na het ontbijt is het al weer tijd om de koffer in te pakken. We nemen afscheid van Steve en Jo en rijden naar The Gables om de andere medereizigers op te halen. Anne Jan en Siebette zwaaien ons weer uit en dan begint te terugreis.

Drie medereizigers gaan met de trein van Dufftown naar Keith, de andere twee willen graag nog terug naar GlenAllachie om de Distillery exclusive te kopen. Ik neem zelf ook twee flessen mee voor een whiskyvriend in Nederland. De koffer dus even opnieuw inpakken en dan na een korte tussenstop bij Aberlour door naar het treinstation van Keith, waar de drie medereizigers al op ons staan te wachten. De treinrit viel helaas een beetje tegen, maar wel leuk om mee te hebben gemaakt. Gelukkig maakt de whiskyflight bij Strathisla veel goed. 

De laatste tour & tasting is bij GlenDronach. Ik loop weer mee door de distilleerderij en na het proeven van drie whisky’s is het helaas weer tijd om richting vliegveld te rijden. De bus weer schadevrij ingeleverd en na het taxfree shoppen en een fish and chips stappen we in het vliegtuig. En na iets meer dan een uur landen we weer veilig op Schiphol.

Blijkbaar is het erg druk op Schiphol, want we moeten ruim 20 minuten lopen naar de douane, alwaar we er zeer vlot doorheen zijn. We moeten weer een stukje teruglopen naar de bagageband, waar gelukkig alle koffers weer veilig tevoorschijn komen. In de hal van Schiphol neem ik afscheid van een deel van de groep en krijg is tot mijn verrassing een fles whisky als bedankje voor de afgelopen dagen. 

Bij P3 neem ik afscheid van de laatste medereizigers en stap ik in de auto richting huis. En thuis op de bank trek ik de fles Aberlour open, wat een heerlijke afsluiting van weer een geweldige reis!