Whiskyblog

Edinburgh & Speyside - 2-6 oktober

Geplaatst: 8-10-2024

Op dinsdagavond heb ik kort contact met de twee medereizigers die al in Edinburgh aanwezig zijn. Zodat we elkaar morgen daar kunnen treffen.

Rond een uurtje of negen ga ik proberen te slapen.

 

Na een prima avond/nachtrust gaat de wekker om 03.00 uur. Laatste spullen nog even in de koffer, ontbijtje en dan gaan. Onderweg krijg ik nog een appje van twee medereizigers dat zij ook onderweg zijn.

Rond 05.15 uur rijd ik Schiphol P3 op en al snel vind ik een parkeerplek. Gelukkig is hier alles perfect geregeld en de shuttlebus richting Schiphol staat al klaar. Een kwartier later stap ik de vertrekhal binnen en al snel komen mijn medereizigers ook aanlopen. De security en douane gingen zeer snel vandaag en om 6.10 uur lopen we richting koffie. Daarna door naar de gate en al snel zitten we in de lucht richting Edinburgh.

Daar aangekomen pakken we de tram richting centrum en in het hotel treffen we de overige twee medereizigers. 

We laten de koffers achter in het hotel en. emen de benenwagen richting The Royal Mile en al gauw zitten we in de kroeg voor een hapje en drankje.

We gaan op tour bij ‘The Real Mary’s Close’ en we worden door een meer dan enthousiaste en gepassioneerde guide door de oude ondergrondse steegjes van Edinburgh.

Met een deel van de groep gaat ik naar Holyrood Distillery. Daar neem ik natuurlijk hun single malt. Op de weg terug naar The Royal Mile wordt de inwendige mens nog even versterkt bij de KFC. Om daarna via een drietal kroegjes uit te komen bij The Castle Arms voor het diner.

Na het inchecken in het hotel gaan we nog voor een laatste afzakkertje in de lounge van het hotel. Na ongeveer een dag van 21 uur, zoek ik dan toch maar het bedje op.

 

Na een prima nachtrust en een zeer smakelijk ontbijt, gaan we met de tram richting vliegveld. Niet om terug te gaan natuurlijk, maar om de huurauto op te halen. Gelukkig had ik in de planning rekening gehouden met ‘wat’ extra tijd voor het ophalen van de huurauto, want het duurde weer twee lengtes twee breedtes….. Het was uiteindelijk zo erg, dat één van de medereizigers de borg moest betalen (waarvoor dank!). Ik zal dus extra voorzichtig zijn ;-)

De rit naar de eerste stop, Royal Lochnagar, is meer dan prachtig! Een kleine stop bij Breamar Castle brengt ons bij de eerste stop. En daar aangekomen worden we vriendelijk ontvangen. De tour en tasting is super, het is een kleine distilleerderij en er worden slechts 28 vaten per week gevuld (waarvan er 25 voor de Johnny Walker Blue Label zijn).

Eén van de medereizigers had gelezen dat er een bijzondere piramide, die van Prins Albert, vlakbij de distilleerderij lag. Vanaf de distilleerderij zijn we lopend die kant op gegaan. Het aantal kilometers was niet het probleem, het aantal hoogtemeters wel. Maar uiteindelijk zijn we alle negen boven gekomen (ikzelf met een hartslag ver boven de 150 ;-)). Bij terugkomst bij de distilleerderij, 1 uur en 20 minuten, nemen we nog een welverdiende dram (voor mijzelf een Irn Bru) en daarna willen we nog een kijkje nemen bij het naastgelegen Balmoral Castle. Deze is helaas gesloten, dus vervolgen we onze weg naar Tomintoul. We checken in bij de B&B en gaan al snel naar het Richmond Arms hotel voor het diner. We blijven daar wat langer hangen voor wat darts en pool en gaan daarna moe en voldaan naar ons bedje.

 

De derde dag begint met een appje van één van de medereizigers met de mededeling dat hij zich niet zo lekker voelt. Gelukkig gaat het al weer een stuk beter als we aan de ontbijttafel zitten en kan hij gewoon mee.

De eerste tour & tasting is bij Glenfiddich. En terwijl de groep op tour is, maak ik een praatje met de beveiliger en neem ik een kijkje in het stillhouse. Met de bus ga ik nog even een kijkje nemen bij Glendullan, maar het terrein is niet ingericht op bezoekers, dus na een foto ga ik er snel weer vandoor. Het kroegje bij Glenfiddich is helaas gesloten, maar ik mag meelopen naar de tastingroom om te zien hoe de anderen genieten van hun flights. 

De tweede stop is bij de Cooperage. Natuurlijk mag ik meelopen, maar ik kies ervoor om te blijven zitten en krijg een kop koffie aangeboden.

En na een lunch stop bij Fresh in Aberlour, rijden we naar Speyburn Distillery. Ondanks de drukte, krijgen we in de shop toch een tasting aangeboden. Helaas was er geen ruimte om ook even een kijkje bij de drummalting te nemen. We rijden weer terug richting Glenfiddich en terwijl een aantal medereizigers hun eigen fles bottelen, ga ik met een drietal een kijkje nemen bij Balvenie Castle.

De laatste tour & tasting voor deze dag is bij Macallan. Gelukkig mag ik meelopen. De tour is weer fantastisch, met een prachtige animatiefilm over de geschiedenis en een rondgang door de distilleerderij. De tasting is heerlijk, met 3 achttienjarige whisky’s.

Het diner is bij The Highlander Inn en het afzakkertje is bij Avon Hotel, waar we ook weer een pijltje gooien.

 

Na het ontbijt maken we ons op voor een autoritje van anderhalf uur richting Urquhart Castle. Daar aangekomen kijken we eerst de film en nemen we daarna een kijkje in het kasteel zelf. Na de lunch rijden we naar Culloden Battlefield voor nog een stukje historie. Weer erg indrukwekkend om daar te lopen.

Onderweg naar onze Tour & Tasting van vandaag, The Cairn, krijg ik een berichtje van Jouke dat ze nog een kwartiertje op ons zullen wachten. Maar het is nog twintig minuten rijden. Aangekomen bij de distilleerderij check ik nogmaals de boeking en daar staat toch echt 16.00 uur en het is nog maar half vier. Echter wordt ik er bij de receptie op gewezen dat de letters CEST achter het tijdstip staan. En dat betekent 16.00 uur Europese Tijd, dus 15.00 uur Schotse tijd. Er was geen mogelijkheid om de tour en/of tasting alsnog te doen. Dus maar snel weer met zijn allen in de bus en op naar Glenlivet voor een flight. Gelukkig komen we daar een kwartier voordat de bar sluit aan. De drie anniversary whisky’s worden geproefd en vallen goed in de smaak (gezien het aantal flessen dat gekocht werd achteraf).

Het diner is vanavond bij de Mash Tun en is meer dan goed.

We rijden snel terug naar de B&B voor een tasting van Steven. Maar als we rond 20.45 uur aankomen komt Diane melden dat ze moe zijn, maar dat er wel een flesje Tomintoul Tiath voor ons klaar staat en we onszelf maar een lekkere dram moeten inschenken. We sluiten de avond weer af in het Avon Hotel met darts en een biertje.

 

Na een goed ontbijt worden de koffers weer in de bus gepakt en maken we ons op voor de terugweg. De eerste stop maken we bij Dalwhinnie voor een flight. De weg wordt vervolgd richting Aberfeldy voor de Connaisseur Tour & Tasting. De tour is hier ook meer dan prachtig met een introductiefilm en een kijkje in hun ‘museum’. De rondgang door de distilleerderij is ook weer mooi. De tasting, in drie delen, bestaat in totaal uit 6 drams. En na een snelle lunch stappen we voor het laatst deze reis in de bus. De bus had behoorlijk dorst, dus even aftanken en dan door naar het vliegveld. Met 538 mijl (860 kilometer) op de teller parkeer ik de bus weer schadeloos bij de verhuurder. 

Het is er druk op het vliegveld dus we moeten direct na het inchecken van de koffers door naar de security en de gate. Helaas geen tijd voor het tax-free shoppen. Het vliegtuig zit zit helemaal vol, maar gelukkig stijgen we rond 17.40 op. En na een prima vlucht landen we iets voor achten weer veilig op Schiphol. Na een korte wandeling komen we via de douane aan bij de bagagehal, waar de koffers al verzameld zijn door twee medereizigers. We lopen samen naar de vertrekhal en komen daarbij ook nog een Ruud G. tegen die in de EK-finale van ‘88 heeft gespeeld.

Na het handen schudden gaan we allen weer onze eigen weg. De bus naar P3 staat al klaar en al snel zit ik weer in mijn eigen auto op weg naar huis. En rond de klok van elven zit ik thuis weer op de bank en geniet ik van een Aberfeldy die ik die ochtend had meegenomen.