Geplaatst: 25-10-2024
Zondagochtend rond kwart voor vijf in de ochtend. Terwijl de laatste kroeggangers naar huis fietsen, rijd ik richting Schiphol voor mijn laatste reis richting Schotland.
Onderweg is het ook extreem rustig (je vraagt je bijna af of er geen vrachtwagens hoeven te rijden in deze 24-uurs economie). En iets over half zeven rijd ik de parkeerplaats van Quickparking op. Het is zoeken naar een plekje, maar gelukkig is dat gelukt. De transferbus staat er gelukkig al, dus stap ik in. We moeten even overstappen op een andere bus, maar dan rijden we ook al vlot richting Schiphol. En keurig op tijd kom ik aan in de vertrekhal, waar de eerste groep medereizigers al staat te wachten. Na een kleine 10 minuten is de groep compleet en gaan we richting security en douane. Na enig oponthoud bij de security, de transportband deed het niet meer, zitten we om 07.00 uur aan de koffie. Het vliegtuig is volgeboekt, dus we gaan tijdig naar de gate. We kunnen al vlot boarden en staan precies op tijd in de wachtrij. Mijn medereizigers zitten allemaal voorin, terwijl ik achterin het vliegtuig zit. Vooraf wordt er door de piloot al gewaarschuwd voor tegenwind en zodoende mogelijke turbulentie.
En inderdaad, het grootste deel van de vlucht branden de lampjes ‘fasten your seatbelt’. Eigenlijk had ik meer last van een huilend kind achter me dan van de turbulentie. Maar ondanks alles stappen we rond de klok van tien uit op Glasgow airport.
Het ophalen van de huurauto verliep gelukkig ook vlotjes en al gauw zijn we onderweg richting Pitlochry voor de eerste tour & tasting bij Blair Atthol. De tourguide is meer dan vriendelijk en grappig, maar helaas is zijn kennis van het proces iets minder.
En na de eerste drie drammetjes vervolgen we onze weg. We kiezen voor de toeristische route en zodoende een tussenstop bij Royal Lochnagar.
Terwijl mijn medereizigers genieten van een dram, kom ik aan de praat met de mensen in de shop (aangezien ze me nog herkenden van twee weken geleden 😁). Eén van hen gaat de overstap maken naar een distilleerderij Islay die dit jaar heropend is. Zij geeft aan dat ik haar een berichtje kan doen als ik naar het eiland kom. Eens zien wat dit op kan leveren…..
Na wederom een mooie rit komen we aan bij het Eastbank Hotel in Rothes. En na de kamers te hebben verkend, rijden we naar Dufftown voor het diner bij The Whisky Capital Inn.
Laten daar nou ook net een aantal leden van ons whiskygenootschap uit Vriezenveen zitten! Dus na eerst een heerlijke baardknuffel van Alexander, ga ik daarna even naar de pub om ook de anderen te zien. Super!
Het eten was erg welkom en heerlijk en met gevulde maagjes gaan we retour richting het hotel voor een overheerlijk slaapmutsje!
En met de gierende wind val ik rustig en tevreden in slaap.
De tweede dag begint natuurlijk met een stevig Schots ontbijt. Ik stuur nog snel even een mail naar Callum van Glenfarclas, in de hoop dat hij er vandaag is.
We zijn een beetje te vroeg bij onze eerste stop van vandaag, Speyside Cooperage, dus nemen we eerst buiten even een kijkje voordat we op tour gaan. En terwijl de groep de Cooperage bekijkt, kom ik in gesprek met twee Nederlanders die aan de vorige tour hebben deelgenomen.
We hebben een half uurtje speling, dus maken we een tussenstop bij GlenAllachie voor een dram. We krijgen zelfs de hand-filled te proeven en die valt in de smaak! We moeten echter wel door naar onze volgende stop: Glenfarclas.
De tour, verzorgt door Julia, is weer meer dan fantastisch! Een tour van bijna anderhalf uur, met goede informatie, en dan nog een kleine tasting met hun twee ‘flagships’. In de shop zie ik het Whisky Malt Yearbook 2025 liggen en deze moet natuurlijk direct worden gekocht.
Om even bij te komen, maken we een wandeling naar Linn Falls. Heerlijk om weer even in de frisse Schotse natuur te wandelen. De nieuwbouw bij Aberlour neemt al serieuze vormen aan. De waterval stelt wederom niet teleur!
Het grootste deel van de groep loopt naar ‘the Penny bridge’, terwijl ik de bus ophaal.
De volgende stop is bij ‘The Craigellachie bridge’. En naar daar een uitgebreide kijk te hebben genomen, lopen we naar The Highlander Inn voor het diner.
Gelukkig was het dit keer weer helemaal fantastisch en met lekker gevulde magen gaan we weer richting hotel.
In de bar nemen we nog een laatste drankje…
De derde dag begint natuurlijk weer met een goed Schots ontbijt!
De enige geplande tour voor vandaag, bij Speyburn, is op loopafstand. Dus een zestal medereizigers nemen de benenwagen en met de andere twee ga ik er met de bus naar toe.
Sandy deed weer zijn best en slaagde erin om weer een zeer mooie tour te verzorgen. De tasting was ook weer meer dan prima verzorgd.
Om niet om te vallen van de honger, gaan we lunchen bij The Coffee Pot in Dufftown. Natuurlijk moet er dan ook een bezoekje worden gebracht aan de Dufftown Whiskyshop waar Steve (van Gowanbrea) tegenwoordig de scepter zwaait. We krijgen wat lekkers te proeven en Steve neemt zelfs de moeite om even naar huis te lopen om een bijzondere fles op te halen. Na deze geroken hebben, en op basis van de reacties van mijn medereizigers, heb ik dan maar ook een flesje voor thuis gekocht.
We maken nog even een stop bij Glenfiddich en gaan daarna door naar Cardhu voor een drankje. We lopen natuurlijk ook nog even naar ‘Hellen and Johnny’ voor een foto.
Het diner bij The Mash Tun is wederom om je vingers bij af te likken! En met overheerlijk gevulde maagjes gaan we terug naar het hotel voor een afzakkertje.
De laatste dag begint met het inpakken van de koffer en een stevig Schots ontbijt.
We rijden naar Dalwhinnie voor onze enige tour & tasting van vandaag. Om 10.00 uur start de tour. We zijn de enigen die al op dit tijdstip een tour willen doen 😁
Voor mijn gevoel had onze tourguide nog niet erg veel ervaring, maar ze deed wel haar best! Om 10.45 uur zitten we achter drie drams, gecomplementeerd met drie heerlijke chocolaatjes. In de shop wordt nog even een exclusive geproefd.
We maken een tussenstop bij Tullibardine om de benen te strekken en voor een enkeling ook een klein drankje.
De minibus wordt met 455 mijl op de teller weer zonder schade afgeleverd bij Enterprise en al erg op tijd zijn we op het vliegveld. Aangezien er wat flesjes gekocht zijn her en der, moeten we wachten totdat de bagage kan worden ingeleverd. Daar zien we ook dat onze vlucht een kleine vertraging zal hebben. Gelukkig kregen we het weer voor elkaar om onder het mom van handbagage de trolleys gratis in te checken. Bij de security staat amper een rij en al gauw lopen we in de tax-free shop. Ook hier wordt nog wat ingeslagen en ik zorg weer voor een ‘wintervoorraadje’ Haggis.
En ongeveer 25 minuten later dan gepland verlaat ik voor de laatste keer dit jaar Schotland.
Na een rustige vlucht landen we om 19.30 uur op Schiphol. Het loop allemaal uitzonderlijk gesmeerd en al vlot hebben we allemaal onze eigen koffers terug. Ik neem afscheid van mijn medereizigers en krijg als bedankje een bijdrage voor bij een heerlijke fles. Daar gaat zeker van genoten worden.
En iets over acht sta al bij de halte voor de bus richting de parkeergarage. Iets meer dan 15 minuten later is de bus daar ook. Vijf minuten later vertrekt de bus, met mij als enige reiziger. Om 20.50 uur ben ik, eindelijk, bij mijn auto. De terugweg is grotendeels in nevelen gehuld, maar tegen kwart voor elf draai ik de deur van mijn huis weer open en is deze reis (en daarmee het seizoen) ten einde.