Whiskyblog

Bezoek graanbranderij De IJsvogel

Geplaatst: 19-7-2020

Waar voorgaande jaren standaard een bezoek aan een Harley Davidson dealer op ons vakantie-programma stond, wordt deze traditie langzaamaan vervangen door het bezoeken van een whiskydistilleerderij. Na vorig jaar op Texel te zijn geweest, staat dit jaar Arcen op de planning.

 

Na op de zaterdag nog heen en weer te zijn gereden voor een beregezellige proeverij, was het vandaag (zondag 19 juli 2020) tijd voor het bezoek aan graanbranderij De IJsvogel te Arcen, waar sinds 2012 whisky wordt geproduceert. Dit bezoek had ik, gezien de corona-maatregelen, al op 27 mei geboekt. Nu was het geval dat de ‘buurman’ op de camping ook een groots whiskyliefhebber is, en ook wel zin had om deel te nemen aan de rondleiding. Na een telefoontje op de zondagochtend zelf, heeft hij ook een plekje kunnen reserveren.

 

Graanbranderij De IJsvogel is gehuisvest in de oude watermolen van Arcen, een imposant gebouw met aan de voorkant een groot waterrad. Aan de achterzijde is een mooi terras, waar vrouw en kinderen al snel een plekje hadden gevonden. Zij bestelden een koffie met een gebakje, terwijl ik mij binnen ging aanmelden voor de rondleiding. Wat blijkt?!? Ik was de enige die gereserveerd had via de mail en er was nog één extra deelnemer bijgekomen die ochtend (rara, wie was dat ook al weer?). Gezien de kleine groep vond ik het ook wel leuk om mijn oudste zoon mee te nemen op de tour en dat was ook zo geregeld.

 

Bij de start van de tour bleek er toch nog een extra stel zich te hebben aangesloten. Dus onder leiding van de gids gingen we met zijn vijven op ‘tour’. De tour startte met de gehele geschiedenis van de watermolen. Waarbij ik op dat moment nog in de veronderstelling was dat de molen gebruikt werd om de grist te maken, maar die nostalgische gedachte werd al snel bruut verstoord…. De eerste stappen van het whisky maken vind niet plaats in de watermolen, maar om alcohol te verkrijgen heeft de graanbranderij een convenant met meerdere bierproducenten dat zij ‘overtollig’ bier overnemen om dit verder te distilleren. Ietwat verward door met de rondleiding, die langs een aantal rijpende vaten ging, een heuse reuktest bevat (erg leuk!) en eindigde bij de stookketels. 

Toch kon de gedachte dat er bier wordt gebruikt voor het maken van de whisky mij niet loslaten, want had ik het nou wel helemaal goed begrepen? Werd het bier niet alleen gebruikt voor de overige distillaten die De IJsvogel maakt? Het antwoord van de gids was, helaas, teleurstellend. Ook voor het maken van de whisky werd het ‘overtollige’  bier gebruikt. Op mijn vraag of het dan wel whisky mocht heten, bier bevat immers hop, kreeg ik als antwoord dat dat overal zo was….. Een verbaasde blik van en naar mijn campingbuurman was het enige wat restte. Gezien de vakantiestemming had ik geen zin om een verdere discussie aan te gaan.  Maar in mijn ogen maken ze hier dus geen whisky, maar een ‘bierbrand’. Waar overigens ook niets mis mee is, hoewel ik dat nog nooit geproefd heb.

De rondleiding eindigde met het bestellen van een proefbankje, waarbij jezelf 3 producten van De IJsvogel mag kiezen om te proeven. Uiteraard de whisky/bierbrand, maar ook twee andere distillaten werden voor me ingeschonken. De whisky is prima, maar had voor mij niet de wauw-factor.  Dat kan gevoelsmatig zijn, maar de jonge leeftijd speelt ook een rol. En het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak…….

 

Klik hier voor de foto's